Waar moeten Opa en Oma straks wonen?

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 15:25

Dat de woningmarkt onder druk staat weten we nu ondertussen wel. Maar wist u ook dat we specifiek voor de ouderenzorg afstevenen op een groot tekort? Waar moeten opa en oma straks wonen, en als het nodig is, zorg krijgen? Alsof de uitdagingen in de zorg al niet groot genoeg zijn, moeten er alleen al de komende 5 jaar in Nederland 60.000 extra woningen voor ouderen en 25.000 extra verpleegplekken bij komen. Hierover zijn in juni 2021 bestuurlijke afspraken gemaakt met Actiz, Aedes, VNG, ZN, en de ministeries van VWS en BZK. Goede afspraken. Maar wel een met kanttekening, want alleen met bestuurlijke afspraken heb je nog geen geschikte woonruimte. Samenwerking en actie gevraagd in de regio dus!

 

Met deze landelijke steun is het zaak dat gemeenten, zorginstellingen, woningcorporaties, zorgkantoren en anderen elkaar gaan vinden in hun regio. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want de druk is hoog en de uitdagingen zijn complex. Naast de bouwopgaaf is samenwerking en innovatie over de domeinen heen cruciaal om deze uitdagingen aan te gaan. De maatschappelijke opdracht ligt meer en meer ook buiten de traditionele muren van de zorginstelling en wordt vaker gedeeld met verschillende partners. Samenwerken dus!

 

Samenwerken begint voor mij met twee dingen. Een gezamenlijk doel (dat hebben we hier wel te pakken) en gewoon beginnen. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken en heb ik ervaring met verschillende aanpakken. Maar onderweg wordt pas echt helder wat er moet gebeuren en welke aanpak echt werkt. Zo was ik met veel plezier betrokken bij de eerdergenoemde bestuurlijke afspraken. Samenwerken is iets wat ik al heel lang doe. Ik wil hier energie in stoppen en zet me graag in om ook de samenwerking in de regio te initiëren en te laten stromen, in de goede richting. Flumen dus!